Tsunacon streeft naar een kindvriendelijk evenement. Deze pagina is in het leven geroepen om ouders en verzorgers beter te informeren wat onze definitie van een conventie inhoudt. Heeft u een vraag voor ons, dan kunt u terecht op ons contactformulier.

Het thema
Tsunacon richt zich op de Aziatische cultuur. Centraal in onze conventies staat nog altijd Japan, anime (Japanse animatie) en manga (Japanse strips), die bekend staan om zijn vele genres en stijlen. Denk hierbij aan series zoals Naruto, Fruits Basket, Bleach, Pokémon en Sailor Moon.

Over Tsunacon

Tsunacon is op te breken in twee woorden: tsuna en con. Tsuna betekent letterlijk tonijn of touw, maar we refereren hiermee naar 'tsunagu'/'tsunagaru' wat 'iets verbinden/relateren' betekent. Ons hoofddoel is dan ook mensen kennis te laten met maken en te verbinden met de Aziatische cultuur. Con is de afkorting voor convention, het Engelse woord voor 'conventie': een evenement waar mensen met een gelijke (culturele) interesse samenkomen.

Tsunacon 2015 was onze zevende grote evenement, tevens ons vierde jaar in Erasmus Expo. Het eerste jaar hadden we 741 bezoekers, toentertijd het grootste aantal bezoekers op een eerste editie van een Japanse cultuurconventie. In 2010 hebben we totaal 981 bezoekers mogen verwelkomen. Inclusief standhouders, pers en vrijwilligers was dit bijna 1200. In 2011 waren we zelfs nog groter gegroeid, en hadden we meer dan 1100 bezoekers. Met alle andere individuen erbij opgeteld die nodig waren voor het runnen, was het getal zelfs 1250, dit was het maximale aantal mensen wat wij vonden passen in de Lockhorst. Tijdens onze eerste jaar in Erasmus Expo hebben we 2250 bezoekers mogen ontvangen, met andere individuen kwam dit getal uit op 2500 mensen. (Een groei van meer dan 100%). In 2014 kwamen we uit op 2500 bezoekers, en ruim 2700 betrokkenen. Afgelopen editie hebben wij rond de 3200 bezoekers mogen welkom heten, met een totaal aantal betrokkenen van ruim 3600 mensen.

Bezoekers van alle leeftijden zijn welkom op Tsunacon, kinderen jonger dan veertien jaar oud dienen te allen tijde vergezeld te zijn van een meerderjarige begeleider. Indien de naam van een kind jonger dan zes jaar van tevoren is gemaild, heeft hij of zij gratis toegang tot de conventie. Echter raden wij het vanwege de drukte niet aan om zulke jonge kinderen mee te nemen.

Onze activiteiten zijn de hoekstenen binnen ons evenement. Het kan weleens zijn dat deze niet altijd geschikt zijn voor alle leeftijden in verband met bepaalde scenes in projecties of thema's. Deze worden vaak pas later op de avond gedraaid of gehouden zodat we een gevarieërd programma kunnen aanbieden. Bij sommige activiteiten wordt gecontroleerd op leeftijd. Consumpties voor meerderjarigen (indien beschikbaar) worden gecontroleerd volgens de wet.

Naast projecties (anime, live-action en videoclips) hebben we vaak nog veel meer activiteiten. Denk hierbij aan een zaal gewijd aan muziek met daarin karaoke, para para dansen en een disco. Ook voor mensen die nog op zoek zijn naar een goed verjaardagscadeau of dat ene boek zoeken, hebben we een verkoopruimte (dealerroom) waar spullen die gerelateerd zijn aan Japan en Azië worden verkocht. Denk hierbij aan manga, cd/dvd's, sleutelhangers, cosplaykostuums, knuffels... Tot slot biedt de dealerroom de mogelijkheid om je tweedehands spullen te verkopen via de Bring&Buy-tafels.

Voor mensen die van videogames houden hebben we een aparte zaal vol met videospellen. Deze kan je dan lekker samen of tegen elkaar spelen, afhankelijk van het type spel. Ook organiseert de gamesroom elk jaar videospelwedstrijden, waar de winnaar altijd een mooie prijs krijgt.

Daarnaast biedt Tsunacon nog activiteiten van Aziatische vechtsporten tot denksporten en van Dance Dance Revolution tot het knutselen van je eigen Aziatische armband. Er lopen ook mensen rond in cosplay (costume play) wat inhoudt dat je een personage uit een anime, manga of videogame uitbeeldt in gedrag en uiterlijk.

Het voornaamste is dat we er op uit zijn de bezoekers een zo gezellige mogelijke dag te laten beleven.

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u ons contacteren via de contactpagina.

Informatie gerelateerd aan de locatie en plaats:
- Locatie (Tsunacon)
- Erasmus Universiteit Rotterdam
- Gemeente Rotterdam

Informatie gerelateerd rondom conventies:
- Anime (Wikipedia)
- Manga (Wikipedia)
- Animeconventie (Wikipedia)
- Terminologie

Twitter FeedSponsors


Design gemaakt door: Vlinder Design & Mooijs Mediadesign - © Stichting Tsunacon 2008-